Dammsugning

Renovera gärna – men använd en byggdammsugare efteråt

Att fler och fler privatpersoner har börjat förverkliga sina drömmar och genomföra de renoveringar i hemmet som man tidigare bara fantiserat om är en effekt av det så kallade rot-avdraget. Vi har – tack vare detta – helt enkelt större ekonomiska muskler att röra oss med. Förvisso har man modifierat avdraget i fråga en smula – förr kunde man dra av 50% av den totala arbetskostnaden för exempelvis en snickare; nu gäller 30%, men taket är dock fortfarande detsamma och där summan om 50.000 kronor/år och per person är det som gäller.

Att renovera är kul, att kunna ha råd att anlita professionella yrkesmän ger hållbara resultat, större säkerhet och bättre jobb och att på köpet få en snyggare bostad – det är att anse som ovärderligt. Som vi sa; man förverkligar trots allt sina drömmar.

Dock, vad händer efteråt? Vad sker efter en renovering? Vi tänkte ge ett litet exempel som tyvärr visat sig vara vanligt och vi tänkte passa på att komma med en liten uppmaning kring detta.

Vanligt är nämligen att privatpersoner anlitar exempelvis en snickare, får en omfattande renovering utförd – men där man på egen hand sköter städningen efteråt. Något som kan bli extremt kostsamt. För; byggdamm och vanligt damm är inte riktigt samma sak och om man använder sig av en vanlig dammsugare så får man A) ett väldigt dåligt resultat (dammet blir kvar, man går och andas in det dagligen) och B) dammsugaren i fråga kan gå sönder. Nej, efter en renovering så bör man se till att använda en byggdammsugare.

Här ska man dock veta att en sådan är dyr och att man därför kanske inte behöver köper en sådan. Det är sällan en investering som håller i längden; dammsugaren används någon gång och blir därefter stående i garaget. Bättre är, enligt oss, följande alternativ:

  • Hyra en byggdammsugare: Det finns byggdammsugare att hyra hos de större bygghandlarna och hos speciella maskinuthyrare. Se till att boka i tid dock. Som vi sa – fler och fler renoverar och det kan gör att väntetiden kan vara lång.
  • Anlita en städfirma: Det finns städföretag som specialiserat sig på så kallad byggstädning. Här kan du med fördel använda dig av ett annat avdrag – nämligen rut-avdraget – och dra av halva arbetskostnaden för jobbet. Denna gång med ett tak om 25.000 kronor årligen att förhålla dig till.
  • Inkludera städning efteråt. Troligt är att de hantverkare du anlitar har en (förmodligen flera) byggdammsugare i sin egen maskinpark. Se till att städning efteråt inkluderas i priset. I många fall är det givet – i andra inte alls. Hör dig för och skriv in det i kontraktet om möjligheten finns.