Dammsugning

Hur funkar en dammsugare?

Visst har du någon gång gått omkring med din dammsugare, sett stora högar med damm och smuts, fört munstycket mot dessa och – vips! – allting är borta? Det är ren magi och det är lika fascinerande att se varje gång. Ett påstående med viss modifikation. För; det handlar inte om någon magi då en dammsugare, så att säga, sätts i arbete. Istället så handlar det om en vacker ingenjörskonst och vi tänkte därför förklara lite kring hur en dammsugare fungerar och vad det är som gör att den suger upp damm. Detta så att du nästa gång kan se högen med damm försvinna och vara full medveten om vad som gör det möjligt. Detta är något som bör anses som en väldigt förenklad beskrivning av hur en dammsugare fungerar. Låt oss börja:

  • Varje dammsugare är utrustad med en elmotor och på denna så sitter det små magneter.
  • I motorn – mellan magneterna – så sitter det en spole, som även den har magneter på sig.
  • Då du stoppar i sladden i uttaget och slår på din dammsugare så börjar spolen att snurra. Detta på grund av magnetismen – plus och minuspoler dras mot varandra och i och med detta så sätter spolen igång.
  • Ett fläkthjul är det avgörande i att en dammsugare suger upp damm. Detta sitter på spolen.
  • Genom att fläkthjulet snurrar så åker damm in i munstycket och in i dammsugaren. Det finurliga är att man i dammsugaren även har ett filter i from av det vi kallar för en dammsugarpåse. Allt damm och alla smuts fastnar i påsen och luften – den fortsätter ut genom baksidan på din dammsugare. Känn efter med handen nästa gång.

Några snabba fakta om dammsugare

Det om funktionen hos en dammsugare och vad som är att en sådan fungerar. Vi tänkte även passa på att bjuda på några fakta om dammsugare rent generellt och för enkelhetens skull så tar vi dessa i form av punkter:

  • Eberhardt Seger var den svensk som på allvar introducerade dammsugaren för världen. Han fick svensk patent på sin modell och under namnet AB Lux – senare Electrolux – så började serietillverkningen och dammsugaren blev snart var mans sak.
  • Denna dammsugare vägde 14 kilo. Dagens modeller väger omkring 7.5 kilo. En avsevärd skillnad.
  • Robotdammsugare har på allvar börjat ta plats i våra hem. Ett smidigt sätt att få ett rent hem med minimal ansträngning. Allt som behövs är en laddstation och därefter så sköter dammsugaren sig själv.

katt på robotdammsugare

  • Centraldammsugare är något som de flesta husägare när en dröm om att äga. Av förklarliga skäl. Genom att ha rör löpande på insidan av huset så kan man i varje rum koppla in munstycket och därmed sätta igång med städningen. Man slipper således släpa omkring på en dammsugare. Damm och smuts? Det samlas i en behållare som ofta står nere i källaren. All annan luft trycks ut från huset och det är också av den anledningen som många dammallergiker aktivt söker sig till denna lösning.
  • Priset för en dammsugare är något som varierar och som helt beror på vilken modell och vilket märke du väljer. Räkna med att betala åtminstone 12-1300 kronor. Går man under det så får man sämre effekt än vad många av oss behöver i vår vardag.

Intresserad av mer avancerad städutrustning än dammsugare? Besök www.städmaskiner.biz.