Dammsugning

Dammsuga datorn? Ingen bra idé.

Vi människor har en förmåga att sila mygg och svälja kameler i vissa lägen. Då det kommer till städning så är detta definitivt inget undantag och här kan vi ge några konkreta exempel från hur det brukar se ut vid en städning hemma hos en vanlig Svensson. För; allt börjar bra – man börjar i rätt ände, uppifrån och ned och man avslutar med att dammsuga och torka golven. Vidare så gör man ren de största bakteriehärdarna i form av toaletten och köket och man har således ett kliniskt rent hem där ingen risk för sjukdomar föreligger.

Eller? Nej, det var det här med att svälja kameler. För, rent logist så finns det tre stycken föremål som man dagligen använder och som man bör städa av betydligt oftare än vad man gör. Nämligen dessa:

  • Fjärrkontrollen
  • Telefonen
  • Datorn

De två första sakerna är lätta att städa av; genom att ta lite sprit på en servett så kan man torka av och få dessa fria från bakterier. Särskilt dagens telefoner med touchscreen är lätta att rengöra då man slipper det något pillriga jobbet med att koma åt mellan tangenterna. Datorn då? Ja, den kräver lite extra omsorg och detta av den anledningen att damm är att anse som en finede till dels datorns prestanda och dels också till eventuella skador. En het dator – mycket damm – ökad risk för brand.

Ja, me då är det väl bara att dammsuga datorn? Nej, det ska man faktiskt försöka undvika. Det finns mycket känsliga saker i en dator som riskerar att ta skada om man dammsuger. Bättre är att använda tryckluft (finns att köpa på burk i teknikaffärer) för att bli av med dammet och där mn efter det använder sin dammsugare för att ta upp allting som hamnar på golvet(det kan vara en avsevärd ansamling av damm gömd därinne, var beredd på det!).

Tangentbordet däremot; det kan du dammsuga innan du gör det rent från grunden. För detta så rekommenderas att du använder tops som du doppat i handsprit och att du torkar rent med en microfiberduk – det senare gäller även skärmen; då slipper du riskerar repor.

Att rengöra och städa hemma innebär att man måste tänka ett varv längre. Vad använder jag dagligen och vad kan därmed ha fått bakterier på sig och blivit smutsiga? Se till att tvätta av din dator, din mobil – i synnerhet! – och fjärrkontrollen till din tv.