Dammsugning

Vad ska man tänka på då man ska välja dammsugare?

Då det kommer till att välja dammsugare så ska man veta att det handlar om en riktig djungel. Det finns hur många märken som helst, det finns extremt många modeller som samtliga har olika för- och nackdelar och det finns en väldigt stor skillnad i pris. Kort och gott, det är inte det lättaste att hitta en dammsugare som man verkligen trivs med. För att underlätta så tänkte vi först gå igenom några generella riktlinjer som kan vara värda att ha i åtanke och därefter så tänkte vi titta närmare på några modeller. Märk väl: modeller – inte märken.

Här kommer några saker som vi tycker att du ska ha som grund då du står inför att välja en ny dammsugare:

 • Hur mycket väger den? Bor du i en villa med trappor så kanske en lättare dammsugare är att föredra framför en tyngre? En tyngre brukar dock vara lite stabilare och inte välta lika lätt.
 • Hur ser ditt eget behov ut? Hur du bor är naturligtvis avgörande – se ovan med trapporna som exempel. Men, tänk även på hur stor yta som ska dammsugas och om du behöver en med extra hög kapacitet eller om du klarar dig med en mindre effektfull? Viktigt är även att välja dammsugare om du exempelvis har djur hemma och där du ska hitta en som verkligen kan suga upp hår och päls.
 • Hur ofta ska du använda dammsugaren i fråga? Det är dumt att köpa den absolut dyraste dammsugaren som finns om du inte behöver använda den så ofta. Då handlar det näppeligen om någon investering.
 • Hur mycket är du beredd att betala? Som sagt; priserna varierar väldigt mycket och här gäller det att ha lite is i magen. Du kan få en bra dammsugare för runt 1200 kronor och du kan mycket väl köpa en som ger samma effekt för det dubbla priset. Det viktiga är att du hittar en modell som verkligen passar dina och din bostads behov.
 • Ljudet: Hur mycket låter din dammsugare och hur pass känslig är du för ljud? Det finns många exempel på där man köpt en dammsugare och upptäckt att volymen är outhärdlig.

Med detta i åtanke så tänkte vi gå igenom några olika typer av dammsugarmodeller och vi tänkte ge några enkla för- och nackdelar med samtliga:

 • Stående dammsugare. En dammsugare som, så att säga, gör jobbet. En upprättstående dammsugare har ofta en väldigt bra prestanda och särskilt bra är modellen för kattägare då den suger upp riktigt bra på mattor och andra textilier där hår har en förmåga att fastna.
 • Fördelar: väldigt bra effekt. Bra att använda i trånga utrymmen.
 • Nackdelar: tyngden. Svåra att manövrera runt hörn och i trappor.
 • Cylinderdammsugare: Den vanligaste typen av dammsugare och förmodligen den sort du tänker på då du hör ordet dammsugare. Då de flesta vet hur de fungerar och ser ut så hoppar vi direkt vidare till för- och nackdelar med modellen i fråga.
 • Fördelar: Lätt att dra runt. Lätt att förvara. Effektiv.
 • Nackdelar: I bostäder med många mattor så är en cylinderdammsugare ganska vek. Uppsugningsförmågan är klen om man jämför med den upprättstående varianten. Generellt så har den lägre prestanda; men de täcker ändå de flesta behov som medel-Svensson har.
 • Dammsugare med- eller utan påse: Många tar för givet att en dammsugare ska ha påse – men faktum är att vi i Sverige är ganska ensamma om detta. Det vill säga; för oss är valet ofta självklart, men i andra europeiska länder så är det inte lika givet. De flesta vet hur en dammsugare med påse fungerar och vilka fördelar samt nackdelar som kommer på köpet. Vi nöjer oss därför med att lista enbart dammsugaren utan påses positiva samt negativa egenskaper:
 • Fördelar: Billigare. Lättare att hantera (du häller bara damm och skräp i soporna).
 • Nackdelar: många modeller håller ganska låg kvalitet och det innebär rent praktiskt att då du väl ska tömma behållaren där dammet samlats så flyger detta ut och yr omkring överallt. Försök således att hitta en modell som är enkel att tömma.

 

Kan man lita på ett dammsugartest?

Många köper sin dammsugare efter att först ha gjort sin research genom att kolla på olika tester på nätet. Något som är väldigt bra – och samtidigt väldigt dåligt. Det man ska veta är att många av dessa tester är ”beställda” av en speciell tillverkare och att de av den anledningen inte är helt tillförlitliga. Vi råder att man kollar upp vilken som ligger bakom testet i fråga innan man grottar ner sig allt för mycket i de skrivna omdömena och analyserna.

Har exempelvis Konsumentverket genomfört ett dammsugartest – då är det hundra procent säkert och tillförlitligt. Har Ottos Dammsugare AB gjort ett test där maskinen Otto DeLuxe 2000 vinner och är överlägset bäst i test – ja, då bör man nog dra öronen åt sig som konsument. Det senare exemplet naturligtvis sagt med en viss glimt i ögat; men ni förstår ändå poängen med vårt resonemang.

Det bästa, enligt oss, är att du besöker en butik och från ett antal modeller presenterade för dig som du kan prova rent fysiskt. Det ger dig en betydligt bättre – och bredare – bild.