Dammsugning

Blogg

Varför ska man genomföra en flyttstädning?

11 jan 2018

Många anser att en flytt i sig är tillräckligt jobbig för att den ska kunna förklara varför en flyttstädning inte behöver äga rum. Har man packat alla sina saker i kartonger, har man burit alla dessa kartonger – plus tunga möbler – från den gamla till den nya bostaden och stressat under en hel helg – ja, då har man inte tid – eller ork! – att återvända för en flyttstädning. En flyttstädning som dessutom är avsevärt mycket värre än vad en normal städning är. 

Har du flyttat från en lägenhet i Västerås till en annan så kommer din flyttstädning att innebära att precis allting ska städas – avlopp ska rensas, fönster ska putsas, skåp ska torkas ur, ugn-, kyl- och frys ska vara ordentligt rengjorda och så vidare. 

En flyttstädning handlar om ömsesidig respekt. Du vill kunna öppna dörren till din nya bostad och direkt kunna börja installera dig. På samma sätt vill de nya ägarna till din gamla lägenhet kunna göra. Därför är också en flyttstädning viktig 

Ursäktar då allt detta att du struntar i din flyttstädning i Västerås? Nej, definitivt inte. För att förstå varför en flyttstädning måste äga rum så måste man se till att det hela handlar om ömsesidig respekt. På samma sätt som du förväntar dig en ren lägenhet då du öppnar dörren så kommer även de som köpt din gamla lägenhet i Västerås att göra det. Man vill, helt enkelt, kunna ställa in sina möbler och börja det nya livet så fort som möjligt. 

Därför är en flyttstädning viktig. Däremot så finns det ingenting som säger att du måste göra din flyttstädning på egen hand. Vill du veta mer om flyttstädning kan du fortsätta läsa här: www.flyttstädning-västerås.se.

Ta hjälp med din flyttstädning i Västerås

En flyttstädning ska, som sagt, ske grundligt och vilka passar egentligen bäst för att göra detta om inte rena proffs. Det finns ett stort värde i att låta en städfirma sköta din flyttstädning - inte minst sett till att du kan använda ditt rut-avdrag för ändamålet. idag kan du - med ett årligt tak på 25.000 kronor - dra av hushållsnära tjänster på din deklaration. Konkret så innebär det att du anlitar en städfirma i Västerås för din flyttstädning och att du får en rabatt - av staten - på halva arbetskostnaden. 

Att använda RUT-avdraget för en flyttstädning är perfekt. Du kan dra av halva arbetskostnaden på din deklaration och får en tuff uppgift utförd av proffs till ett väldigt förmånligt pris 

Många har problem med att hitta lämpliga områden att använda sitt Rut-avdrag och vi anser att just en flyttstädning är ett gott exempel på där man verkligen har ett behov av professionell hjälp. Skulle fler välja det alternativet – ja, då skulle mycket besvär, och bråk, kunna undvikas i samband med flyttar. 

Att köpa ny städutrustning

20 okt 2017

Luktar trasorna illa? Är dammsugaren högljudd och suger dåligt? Att köpa ny städutrustning är viktigt, men det är inte särskilt billigt – så det gäller att göra det rätt från början. I den här texten ger vi tips på bra städutrustning, rengöringsmedel och andra tillbehör.

Vad ska städas?
Beroende på vad du ska städa krävs olika typer av utrustning. Ska du till exempel städa en stor industrilokal krävs sannolikt en god sopmaskin. Just sopmaskiner är dock knappast något som krävs om du endast ska städa i hemmet. Hur dina städprylar ska användas, och var, är det som i hög grad bör utforma din städskrubb. I den här texten fokuserar vi främst på hemstädning.

Tips på saker att ha i städskrubben
Trasor i mikrofiber. Att ha många olika trasor i mikrofiber är att vara förberedd. Det bästa är att ha dem i flera olika färger så att de kan färgkodas. Ha till exempel endast röda trasor för köket, blåa för badrummet och gröna för vardagsrummet och andra ytor. På det här viset slipper du bakteriespridning helt i onödan.

Moppar. Man vill gärna ha både en torrmopp och en våtmopp. Våtmoppen kan vara en trådmopp eller helt enkelt en mopp som går att använda för både torr- och våtmoppning.

Dammsugare. Valet av dammsugare förtjänar kanske en text för sig. Men något som är bra att ha i åtanke är ljudnivån. Städar man mycket och ofta, kommer en högljudd dammsugare att vara oerhört påfrestande i längden. Dammsugaren i fråga bör gärna vara utrustad med ett HEPA-filter för att på så vis få renare luft inomhus.

Prisjämför
Med internet har det blivit lättare än någonsin att jämföra priser. Det finns idag flertalet tjänster på nätet som jämför olika butikers priser på många olika typer av produkter. Även städutrustning går att jämföra i mycket hög grad, oavsett om det är en sopmaskin eller en ny mattpiska du ska köpa.

Det går också att jämföra på plats, givetvis. Det här är dock betydligt mer tidskrävande och helt enkelt inte lika effektivt. Ska du åka runt till alla butiker som en prisjämförelsetjänst har på sin hemsida, kan du räkna med att det tar mycket lång tid, blir oerhört mycket arbete och sannolikt innebär bränslekostnader som överstiger pengarna du sparar. Att prisjämföra på plats och att se produkterna på riktigt innan ett köp är viktigare när det gäller större enskilda inköp, till exempel en sopmaskin.

Professionell hjälp vid fönsterputs i Stockholm

8 sep 2017

Om man ser till en fönsterputs ur ett generellt perspektiv och ser till en sådan – oavsett boendetyp eller stad – så kan nog de flesta skriva under på att det handlar om ett projekt som är betydligt svårare att genomföra än vad det ser ut att vara. Det är också däri som anledningen till att många misslyckas med sin fönsterputs; man tar för givet att det handlar om ett relativt enkelt projekt och man räknar – helt enkelt – inte med att det tar sådan lång tid som det trots allt gör. Dels så handlar det här om att varje fönster har fyra sidor och dels så handlar det också om att det gäller att vara snabb (annars torkar vattnet och rengöringsmedlet) och noggrann.

Vana och erfarenhet är alltså två stycken saker som underlättar en fönsterputs och här kan således lite träning ge den färdighet som krävs. En träning som dock inte är så enkel att skaffa sig och här återkommer vi till det vi utelämnade i början av texten i form av boendetyp och stad. Vi menar här att en fönsterputs blir betydligt svårare om man ser till en lägenhet belägen högt upp i en fastighet än vad motsvarande projekt blir i en villa. Kort sagt; ju högre upp man kommer, desto högre blir också riskerna med att genomföra en fönsterputs och detta innebär att en person som bor högt upp i en fastighet i centrala Stockholm har en tuffare uppgift framför sig än vad en villaägare utanför staden har.

En tuffare uppgift som dessutom måste ske mer frekvent också då avgaser och annan smuts är mer påtaglig innanför tullarna och som sätter sig som en hinna på fönstren; ett faktum som gör att fönsterputs i en lägenhet belägen där bör göras kanske tre- fyra gånger/år snarare än de normala två.

Rut-avdraget gör priset för en fönsterputs billigare

Det är också av den anledningen som man kan se att personer i Stockholm använder sig av professionell hjälp vid sin fönsterputs i en högre utsträckning än vad personer i andra städer och särskilt tydligt har detta blivit om man ser från år 2007 och till nutid. Fönsterputs är nämligen något som räknas som en hushållsnära tjänst och som således faller in under rut-avdraget. Kortfattat så innebär det att man som privatperson kan använda sig av denna professionella hjälp – exempelvis av en städfirma – och därefter dra av upp till halva kostnaden för arbetet med en fönsterputs på sin deklaration och därefter få summan tillbaka på sin skatt.

Att man sett en ökning av professionell fönsterputs i Stockholm är alltså något som får anses som väldigt naturlig; dels så har priserna blivit bättre i och med rut-avdraget (något som man naturligtvis kan använda även i andra delar av Sverige) dels så är projektet farligare där – hög höjd och boenden längre upp i fastigheter – och dels så måste man göra det oftare på grund av smuts och avgaser. Tre orsaker och anledningar som alla leder till denna ökning.

Frågor och svar om flyttstädning

26 aug 2017

Om man ser till att det börjar ske ett alltmer utbrett fusk kring ett viktigt moment – om inte det viktigaste – vid varje flytt i form av en flyttstädning så kan denna text vara på sin plats i ett rent upplysande syfte. Vi ska först klargöra att detta främst en stad och föga förvånande så är det Stockholm – den stad där flest flyttar sker och äger rum. Naturligt blir då att det kommer rapporter om att en flyttstädning uteblivit – men när fusket är så utbrett som nu så måste man, helt enkelt, stämma i bäcken lite. Vi tror nämligen att mycket som rör fusket kring en flyttstädning rör sig om okunskap och att det handlar lite om en generationsfråga också.

Kort sagt, yngre människor har inte fått samma skolning av städning i allmänhet och en flyttstädning i synnerhet; något som vi tror är den stora förklaringen. Av den anledningen tänkte vi reda ut lite kring vad som gäller och vad det innebär att genomföra en flyttstädning. Vi gör detta genom att ställa några frågor och där vi sedan svara på dessa och vi håller oss till Stockholm som stad – av de skäl vi nämnde ovan.

Varför ska jag genomföra en flyttstädning?

Av den anledningen att du visar respekt och att du underlättar för den som ska flytta in i din gamla  lägenhet i Stockholm. På samma sätt som du förväntar dig att en städning gjorts där du ska flytta så gör också andra det. Värt att tänka på.

Vad involveras i en flyttstädning i Stockholm?

Allt. En flyttstädning – det ska vi inte sticka under stolen med – väldigt jobbigt. Alla rum ska städas, alla ytor ska rengöras och fönstren ska putsas. Avlopp, golvbrunnar och handfat måste vara rengjorda. Spisen ska vara ordentligt rengjord och detta gäller även bakom. Kyl- och frys måste frostas ur och rengöras noggrant. Kort sagt; en flyttstädning är ett projekt som man måste avsätta mycket tid för.

Måste jag genomföra en flyttstädning på egen hand?

Nej, det går alldeles utmärkt att anlita professionell hjälp för sin flyttstädning – något som också rekommenderas. Idag kan du använda ditt rut-avdrag för detta och på så sätt kapa kostnaden väldigt mycket. Tipset här är att du är ute i god tid i Stockholm – en städfirma är billigare om man redan på ett tidigt stadium kontaktar dem. Gällande rut-avdraget så kollar du om du är berättigad att använda detta genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Vad händer om jag struntar i den?

Det primära som kan komma att ske är att de nya ägarna skickar dig en räkning – något de har rätt att göra – för en städfirma. En kostnad som kommer att bli betydligt högre än om du själv anlitat denna tidigare. En akututryckning kostar – naturligtvis – mer pengar och i slutändan är det du som får öppna plånboken. Pengar å sidan här dock; en flyttstädning handlar mer om respekt än om ekonomi. Se till att underlätta för andra och strunta inte i din flyttstädning.

Så städar du ditt kök på bästa sätt

24 aug 2017

Köket är rummet där det är allra viktigast att ha det rent och hygieniskt. Där lagar du din mat, och i många fall äter man också just i köket, hemmets bultande hjärta. Matlagning kräver att det är rent och fräscht, därför bör man aldrig slarva med städningen

Det är väldigt lätt att det blir smutsigt i köket. Stänk från stekpannor och kastruller, mat som faller ned på golvet och spill som sker exempelvis i samband med sopsortering.

Grundläggande tips om köksstädning

För att det ska vara riktigt rent och fräscht i köket så kan det vara en bra idé att då och ta tag i saken rejält och genomföra en riktig storstädning. Här bjuder vi på några tips om hur man får det riktigt rent och fräscht i köket:

 • Inled med att kasta bort den gamla disktrasan. Skaffa en ny. I disktrasan samlas mängder av bakterier, så de bör man byta minst en gång i veckan.
 • Spraya din ugn med ugnsrengöring. Slå på värmen och torka därefter ut enligt instruktionerna som medföljer rengöringsmedlet. När ugnen har svalnat så är det bara att torka av den med en trasa
 • Spisen rengör man på olika sätt beroende på modell. Till induktionshällar och spishällar så finns speciella medel och skrapor som används. På en äldre spis blir det ofta lite mer jobb, men med svinto, rengöringssprej och en tandborste kommer man långt. Börja med blöt svinto och följ upp med tandborsten! Om du torkar av med en trasa efteråt så ser du verkligen en stor skillnad.

Städa kylskåpet noga

 • Dags att städa ut kylskåpet. Plocka ut, släng gammal mat och sånt du inte behöver. Ta ut skivorna och blöt upp dem i ljummet vatten. Torka av med en handduk innan du placerar in dem igen. Gör samma torkning av hyllorna, där det ofta fastnar kladd från såsflaskor och annat gott.
 • Dags att rengöra bänkar och andra ytor. Plocka bort allt som står på ytorna först, annars blir det svårt. Glöm inte att kontrollera att du har rätt sorts rengöringsspray för materialets ytor. På trä fungerar såpa och vatten utmärkt.
 • Diskbänkens tur. Klassisk svinto fungerar bra även här. Gnugga ordentligt och ge inte upp förrän det glänser. Då vet du att arbetet är slutfört.
 • Rensa ut skafferiet ordentligt och torka av ytorna innan du placering tillbaka de matvaror du vill ha kvar. Passa på att sortera och organisera ordentligt.
 • När du städar golvet är det inga konstigheter. Dammsug och torka av. Var lite extra noggrann runt spisen!
 • Ta ut soporna och rengör skåpet. Här kan det bli lite snuskigt, så se till att städa upp här lite oftare. Sprej, trasa och tålamod är det som gäller.

Gör du alla dessa saker noggrant några gånger om året så har du ett garanterat fräsch kök att trivas i.

Letar du efter ett företag som erbjuder en kompetent hemstädning? Läs mer här.

Hemstädning med RUT-avdrag – för att du ska få råd att ta hjälp hemma

15 aug 2017

I och med att svenska staten har infört RUT-avdrag så har det blivit betydligt enklare för fler att få råd med att ta hjälp med städningen hemma. RUT betyder Rengöring, Underhåll och Tvätt och är innebär att staten subventionerar hushållsnära arbeten i din bostad. Förutom städning och tvätt av kläder, gardiner med mera så räknas även vissa former av underhåll, såsom trädgårdsarbete och gräsklippning. För att få exakt information om vad du får dra av kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Det är många som uppskattar att det har blivit billigare att ta hjälp med städning och framför allt att det nu har blivit mer legitimt. Tidigare har det varit mycket svartarbete inom den branschen, men det har nu förändrats. Det finns ju ingen anledning att ta hjälp av någon för nästan samma pengar som inte har vare sig kontrakt eller försäkring. Klart bättre är det ju att anlita någon som har vettiga villkor och som gillar sitt jobb.

En person som är proffs på städning gör också ett mycket mer effektivt arbete än du själv troligtvis gör. Med väl inarbetade rutiner och god teknik går det på ett huj att städa en bostad och detaljer som de flesta missar tas med. Så får du tid till annat, en avlastning i vardagen och hjälper till att skapa nya arbetstillfällen.

Hemstädning vanligast i Stockholm

Man kan förstås fråga sig varför det enligt statistiken är vanligast med hemstädning just i Stockholm. Beror det på att folk överlag har bättre inkomster här, eller har det blivit mer socialt accepterat? Många som har ett väldigt stressigt schema bor i vilket fall som helst just i den regionen. Det ställs höga krav på att göra karriär i storstaden. Oavsett så måste man säga att de som utnyttjar chansen är smarta då de slipper ett moment som ofta tar en stor del av fritiden. De hjälper också till att skapa nya jobb.

Kritik mot ”pigtjänster”

Vissa tycker att hjälp med hemstädning är en lyxvara och att många som är anställda på städföretag utnyttjas och jobbar för slavlön. Så ska det självklart inte vara! Se till att du använder dig av ett företag som både har F-skattesedel så att du kan utnyttja RUT-avdraget och dessutom att de har kollektivavtal och att de kan uppge för dig hur de vidareutbildar sin personal. Det finns ingen anledning att se ner på den som har städning som sitt yrke. Snarare så är det ett jobb som kräver god arbetsteknik och känsla för detaljer för att man ska få ett bra resultat – och det vill ju självklart du som anlitar någon för att städa hemma hos dig.

Regelbunden hemstädning eller tillfällig städhjälp?

Även om du inte tycker att du har råd att ta hjälp med hemstädningen regelbundet så kan du kanske fundera på om du skulle ha nytta av att få hjälp med exempelvis fönsterputsning någon gång om året, krattning av löv på hösten eller storstädning på våren. Allt det hör till de tjänster som du kan räkna med i RUT-avdraget. Ta hjälp av ett städproffs nån gång då och då och upplev skillnaden!

Kan jag jobba med flyttstädning i Stockholm?

31 jul 2017

Att arbeta med städning i Stockholm har under senare år visat sig vara ett väldigt bra yrke där man ständigt får nya jobba och inte riskerar att gå arbetslös inom den närmaste framtiden. Anledningen till detta stavas Rut-bidrag och handlar om att man numera får dra av hushållsnära tjänster på sin deklaration och därefter få tillbaka en del av summan på skatten. Detta rut-bidrag används allra mest i Stockholm och detta medför alltså att man som verksam inom städbranschen alltså får ett stadigt flöde av uppdrag och jobb just där. Det finns alltså ingen risk för att gå arbetslös som städare i Stockholm – åtminstone inte så länge detta bidrag finns kvar.

Detta bidrag har också medfört att konkurrensen mellan olika städföretag i Stockholm har ökat och att man därför också kunnat se hur en tydligt trend gällande inriktningar har börjat komma. Vi talar alltså här om att det inte enbart handlar om att regelbundet städa hemma hos privatpersoner utan att många företag snarare sett hur andra möjligheter öppnats. Här kan vi ta flyttstädning som exempel och detta blir väldigt tydligt just i Stockholm där det sker absolut flest flyttar i hela Sverige och alltså då även finns en stor och tydlig marknad just inom detta område.

Att arbeta med enbart flyttstädning har visat sig passa väldigt många personer bra och detta då man befinner sig på samma plats under en lång tid – här talar vi om en dag – och därför kan fokusera på enbart ett objekt snarare än att ha nästa liggande i bakhuvudet. Det här gör att jobbet man utför både blir bättre genomfört och att arbetsuppgifterna även blir väldigt spännande för en person verksam inom flyttstädning i Stockholm. Ingen dag blir den andra lik, utan det dyker hela tiden upp nya objekt och denna variation är något som verkligen uppskattas.

Flyttstädning i Stockholm sker mestadels på helger

Vilka passar då för att arbeta med just flyttstädning? Ja, här ser man att denna roll är som skräddarsydd för exempelvis studenter som är på jakt efter ett litet extra tillskott i kassan. Ofta vid just flyttstädning så handlar det ju om helgjobb där amn avsätter exempelvis en lördag eller söndag för jobbet och då studenter ofta är lediga just dessa dagar så är detta område alltså synnerligen intressant för dessa. Det ställs dock vissa krav på personer som vill söka sig till städning i allmänhet men flyttstädning i synnerhet.

Noggrannhet är naturligtvis det viktigaste – en flyttstädning måste ju klara av den hårda kontroll från de personer som ska flytta in men även vissa fysiska krav behövs för att passa. Ska du jobba med flyttstädning så måste du helt enkelt orka jobba hårt under en ganska lång tid och klara av ett relativt tight schema – här måste man alltså vara ganska vältränad och detta oavsett om man bor i Stocholm eller någon annanstans i Sverige. Är man det så har man alla förutsättningar att få ett jobb inom just flyttstädning – ett spännande yrke som ger många utmaningar.

Så hittar du rätt partner för städning i Göteborg

4 jun 2017

Det finns idag ett större behov av att ta hjälp med tjänster i sitt eget hem än vad det tidigare fanns. Vi jobbar mer än vad vi gjorde tidigare och vi har även andra saker på våra bord som tar mycket tid i anspråk – exempelvis träning – och det gör att vi har svårt att få tiden att räcka till. Tydligast blir detta faktum för småbarnsfamiljer som bor i större städer och det är också där som man ser att rut-avdraget används som allra flitigast.

En småbarnsfamilj i Göteborg kan tack vare sitt rut-avdrag anlita en städfirma för städning och där man drar av 30% av den totala arbetskostnaden – med ett tak på 25.000 kronor per år och person – och, så att säga, köpa sig mer tid. Genom att anlita en professionell partner för städning så frigör man tid för träning, för att träffa vänner, för att köra barn till olika aktiviteter, för att laga mat och för att kanske ha det där berömda fredagsmyset utan någon press och stress över att huset är smutsigt. Gott så!

Om det inte vore för ordet professionalism. Det som visat sig i Göteborg, Stockholm och Malmö – där behovet av städning är som störst – är nämligen att det finns en extremt varierande kvalitet mellan de olika städföretagen. Man kan – kort och gott – ha oturen att anlita fel företag och där den städning man betalat för visar sig vara av en undermålig – i många fall usel – kvalitet. Frågan här blir således logiskt: hur hittar jag rätt städfirma i stad som Göteborg? Jo, du följer våra råd och dessa kommer här:

 • Kontakta tidigare- och befintliga kunder. Ett eller två samtal till andra familjer i Göteborg kan avgöra vilken typ av städfirma du har att göra med. Kort sagt; genom att du ringer referenser så får du en bra bild av hur företaget sköter sin städning, hur mycket man kostar, om det är trevlig och pålitlig personal och så vidare. Vill man inte ge några nummer så ska du tolka detta som ett bevis på vilken kvalitet företaget i fråga håller.
 • Provstädning: Hittar du en städfirma i Göteborg som har bra omdömen och goda referenser så blir nästa steg att ta reda på hur de sköter städningen av ditt hem. Detta genom en provstädning där du ser kvaliteten på jobbet och där du dessutom får en klar uppskattning kring hur lång tid det tar – något som definitivt påverkar priset.
 • Samma personal. Är du nöjd med din hemstädning så bör du som ett sista steg se till att samma städare ska återkomma till ditt hem vid varje städtillfälle. Det ger dig mer trygghet och det ger dessutom ett effektivare jobb.

Vad ska jag tänka på vid en flyttstädning i Stockholm?

5 maj 2017

Det som gäller vid en flyttstädning – i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – är att man ska grundligt rengöra alla ytor i bostaden samt se till att hyllor, spis, kylskåp och frys är kliniskt rena. Man gör detta för att den person som ska flytta in direkt ska kunna börja installera sig utan att tvingas till att städa och detta går ju att vända på också för att förstå på ett bättre sätt. Hur skulle det vara om du exempelvis ska flytta i Stockholm och upptäcker att denna flyttstädning misskötts?

Det är helt enkelt inte så roligt att få börja sitt nya liv med att städa, detta är något som de allra flesta instämmer i. Det finns dock en lösning om man känner att denna flyttstädning tar för mycket tid i anspråk och detta handlar om att man istället lejer ut den till en firma. Här kan det dock vara lite problem och beror då främst på i vilken stad man är bosatt i. Har man sitt boende i en mindre stad så kan det faktiskt vara så att det inte finns något företag som kan utföra denna flyttstädning och att man av den anledningen tvingas sköta den själv. Detta handlar då om att det sker betydligt färre flyttar i en mindre stad och att det i en sådan – helt enkelt – inte är lönsamt att driva ett företag inom flyttstädning. Ställer man detta mot Stockholm där det nästan finns för många företag att välja bland gällande just flyttstädning – ja, då ser man också hur detta kan bli lite orättvist.

Flyttstädning är billigare i Stockholm

Anledningen till att det i Stockholm finns så många företag som specialiserat sig på just flyttstädning handlar helt enkelt om att det sker så många flyttar just där. Flyttar som alltså i sin tur leder till att företag kan hitta en nisch och rikta in sitt arbete enbart mot denna. Här kan det alltså handla om flyttfirmor, företag inom flyttstädning, företag som enbart utför kontorsstädning och så vidare. Man hittar ett område där man ser att det finns ett stort behov och sedan försöker man se till att vara ensam där så länge som möjligt. Något som brukar vara svårt då andra företag ofta direkt tar efter och skapar egna verksamheter inom samma område.

Som boende i Stockholm är det dock detta som leder till att man kan få ett bättre pris i slutändan – ju fler konkurrenter det finns inom samma område, ja, desto troligare är det även att priset för tjänsten i fråga blir billigare. Det är naturligtvis tråkigt för det företag som var först med att rikta in sig på exempelvis flyttstädning i Stockholm – men för de potentiella kunderna är det enbart positivt.

Man kan alltså inför en flytt i Stockholm kontakta flera företag – både för själva flytten och för flyttstädning efteråt – och få fram ett väldigt gynnsamt pris. Detta blir svårare i en mindre stad där man istället får acceptera det pris som erbjuds. Fördel Stockholm, således.

Städhjälp i Stockholm: När tiden inte räcker till

20 apr 2017

Idag kan det tyckas att vardagen blir stressigare och stressigare. Det satsas mer på karriären idag är tidigare, och samtidigt ska det bollas med familjeliv och allt som hör hushållsarbete till. Det gäller kanske framförallt de som bor i storstadsområden som Stockholm – här är behovet av städhjälp statistiskt sett störst och detsamma gäller utbudet.

För att lätta på bördan och slippa dela sig själv i ett flertal delar för att hinna med allt har vi mer och mer börjat ta hjälp utifrån. Allt från nannys till trädgårdsmästare. Men det finns en slags hemhjälp som blivit ett hett debattämne, nämligen städhjälp.

Många alternativ i Stockholm

Att städa sitt hem och hålla ordning är en naturlig del av vardagen enligt de flesta. Att hålla sitt hem rent och välkomnande för andra, både vänner och främmande, kan tyckas vara ett rimligt mål hos de flesta. Därför bör man helst ägna tid åt städning och hushållning en liten stund varje dag. Men om tiden inte räcker till, vad händer då?

Idag finns ett flertal tjänster att köpa när det gäller just städhjälp – framförallt i Stockholm med omnejd. Både mindre aktörer och större företag finns att tillgå på marknaden. Och precis som alla andra tjänster är dessa till för att köpas, oavsett vem den potentiella kunden är. Det kan vara allt från företag till familjer till ensamstående privatpersoner. Allt handlar om utbud och efterfrågan, precis som så mycket annat.

Städhjälp en bra tjänst för alla inblandade

Tråkigt nog är städhjälpen ett av de yrken som är skuggat av fördomar. Både när det gäller de anställda och de kunder som bestämmer sig för att ta del av tjänsten.

Frågan är varför fördomarna finns och hur de fortfarande gör sig lika påminda. Det kan bero på förändringen i samhället som blivit tydligare och tydligare under de senaste decennierna. För inte så länge sedan förväntades det av kvinnor att sköta allt hushåll medan männen drog in brödfödan. När jämställdheten blivit ett viktigt inslag i vardagen har dessa normer suddats ut mer och mer.

Nu är det rimligt att alla i hushållet ska ta sin del av det gemensamma ansvaret att låta hemmet förbli ett hem. När detta inte går att genomföra av ett eller annat skäl, och de berörda personerna bestämmer sig för att det är läge för att skaffa städhjälp så kanske diskussionen kommer upp. Är det rätt att anställa någon för att göra en sådan syssla som att städa?

Alla har rätt att bestämma själva

Många åsikter går i banorna om att en ber om hjälp när det kommer till saker en själv inte har kvalificerade kunskaper i, exempelvis att bygga eller att dra el-ledningar. Och därför också anser att städhjälp inte är en rimlig tjänst att köpa, eftersom alla vet hur städning går till.

Det som inte får glömmas bort är att de personer och företag som säljer städhjälp i Stockholm är professionella yrkesmän och -kvinnor, och därför är det likvärdigt att be om hjälp från dessa som från vilken annan yrkeskår som helst. Vi alla är olika och har därför olika behov som vi behöver tillgodose oss på ett eller annat sätt. Och huruvida vi klarar av att göra detta själva eller genom att ta hjälp från professionella yrkespersoner är en privat ensak.

Avstånd gör hemstädning nödvändig i Stockholm

3 mar 2017

Det som skiljer Stockholm mot andra städer är dels att storleken är större och dels att invånarantalet även det är betydligt högre än i andra städer. Detta skapar en kombination som gör Stockholm till en speciell stad att leva i och särskilt om man ser till hur lång tid det tar att transportera sig från punkt A till punkt B – oavsett var dessa ligger.

Om man exempelvis bor i Sollentuna och jobbar inne i centrala Stockholm så får man också räkna med att sitta två timmar dagligen i antingen en bilkö eller på en buss, pendeltåg eller i tunnelbanan. Två timmar som kan vara väldigt smärtsamma om man ser till det faktum att de obönhörligt går utöver någonting annat i sitt liv. Har man dessutom en familj i Sollentuna där barn behöver skjutsas till olika aktiviteter, skola eller idrotter så förstår man också varför man i Stockholm så ofta använder sig av ordet livspussel och pekar på sina svårigheter att få detta att gå ihop.

Det är också dessa avstånd och dessa timmar av pendlande som gör att rut-avdraget kom in som en räddare i nöden i många stockholmares liv och detta i form av att man plötsligt kunde anlita en professionell städfirma för att exempelvis sköta hemstädning , eller någon annan hushållsnära tjänst. Att rut-avdraget används som mest i Stockholm är således ingen slump om man ser till avstånd och bristen på tid.

Sitter en person boende i Sollentuna två timmar i en bilkö så kommer detta att innebära att hemstädning utförd på egen hand, helt enkelt, inte blir av – att då genom rut-avdraget kunna få detta utfört billigt och av ett proffs; ja, det är en absolut nödvändighet och en avgörande bit i det som kallas livspussel.

Vad ska man tänka på gällande hemstädning?

Att tjänsten hemstädning är nödvändig för många personer i Stockholm råder det alltså inga tvivel om. Det finns dock några saker som man måste tänka på innan man anlitar en städfirma och en av de viktigaste är att man ser till att företaget i fråga verkligen håller måttet. Menas med detta: det är trots allt den egna bostaden som ska städas och av den anledningen så är det viktigt att man verkligen känner tillit och en trygghet för företaget man anlitar.

En bra sak för att få denna känsla är att besöka de företag som erbjuder hemstädning i Sollentuna och att man därmed också får en bild av hur de ser ut och vilka anställda som finns. Dessutom så ska man i så stor mån som möjligt försöka få till stånd att samma person återkommer vid varje hemstädning. Det skapar en större trygghet och ger samtidigt effektivare jobb.

Känner en person till hur ditt hus i Sollentuna ser ut, vad som finns och vad som behöver städas – ja, då kommer också arbetet också att bli snabbare och betydligt bättre jobb. En och samma person ger, helt enkelt, trygghet och bättre jobb och detta oavsett om det handlar om en lägenhet innanför tullarna eller ett hus i Sollentuna.  

Vad krävs vid en flyttstädning?

15 feb 2017

Alla som flyttar in i ett nytt hem vill självklart ha det rent ochs städat från början. Du som lämnar bostaden måste se till att du rengör de olika rummen ordentligt efter dig. Om du känner att städarbetet känns övermäktigt så kan du alltid anlita en städfirma för jobbet. Här kan du i grova drag få en bild av vad som behöver göras vid en flyttstädning:

Generellt ska alla rum vara rengjorda från golv till tak:

 • Alla golv ska dammsugas ordentligt och sedan ska de våttorkas noggrant.
 • Väggar, dörrkarmar, lister, fönsterkarmar och handtag till fönster och dörrar ska rengöras.
 • De flesta har koll på att fönsterna ska putsas men också persiennerna bör rengöras under flyttstädningen.

Toalett och badrum tillhör de rum som slits mest

Det är viktigt att den som flyttar in ser att du har gjort ett så bra arbete som möjligt för att rensa bort smuts efter dig.

 • Alla väggar och golv ska städas noggrant. I badrum finns i regel avlagringar vid dusch, tvättställ och badkar. Särskilt om du har kaklade väggar eller klinkergolv fastnar smuts i skarvarna mellan plattorna. Se till att du rengör alla fogar noga så att skiten verkligen försvinner!
 • När du skrubbar vid badkaret ska fronten på badkaret hakas loss så att du kommer åt under karet och tar bort all smuts och gamla schampoflaskor som kan ha åkt in där under. I duschen ska alla ytor, kranar och vreden rengöras.
 • Tvättstället ska rengöras med rengöringsmedel.
 • Toaletten ska skrubbas så att alla spår från dig som tidigare boende är borta. De flesta som byter hem tittar extra noga i just toaletten när de besiktigar flyttstädet efter tidigare boende.
 • Badrumsspegeln ska vara putsad och utan prickar från din tandborstning.
 • Eventuella skåp och lådor ska torkas ur ordentligt.
 • Vitvaror som tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och annat rengörs så att det inte finns kvar spår eller dofter från dina kläder eller tvättmedel.
 • Lamporna i badrum/toalett ska vara torkade så det inte är dammiga.
 • Ventilationen ska inte bära spår av damm eller grå klumpar som lätt bildas efter flitigt duschande i mynningen.

Köket - hemmets hjärta är för många viktigt

Generellt gäller samma regler här som i andra rum, men många tycker att köket är extra viktigt eftersom här ska maten lagras och lagas och då vill man känna att det är hygieniskt.

 • Dammsuga och våttorka golven noga.
 • Lådor och köksskåp i köksinredningen ska våttorkas på insidan och på utsidan. Bänkskivor ska rengöras noggrant.
 • Vitvaror tar ofta lång tid att få rena så lägg extra tid för dem. Spisen ska vara noggrant rengjord med allt från ugnsrengörning till plattor och glashäll. Dra fram spisen och dammsug och torka på baksidan där lätt matrester ramlar ner.
 • Köksfläkten ska göras fräsch både på utsidan och i sitt filter, ta loss och rengör eller byt helt enkelt filtret om det är mycket slitet.
 • Kyl och frys ska frosta av och torkas ur, lämna dem öppna när du är klar med flyttstädningen så att eventuell lukt kan vädras ur.

Hitta hemstädning i Kävlinge

12 dec 2016

Kävlinge är inte en särskilt stor stad med sina 9 000 invånare – trots det finns det flera alternativ att välja mellan när det kommer till hemstädning. Dess närhet till Malmö gör nämligen att Kävlinge-bor kan använda sig av stora delar av utbudet som finns där. Att ta sig med bil från centrala Malmö till Kävlinge tar nämligen bara en halvtimme med bil – en sträcka som de flesta städfirmor gärna åker för att göra ett jobb.

Med ett stort utbud gäller det också att kunna sålla ut de lite mindre seriösa firmorna. För den här ”utsållningen” finns det flera sätt man kan gå tillväga på.

Använd offertsidor

Att använda sig av offertsidor är mycket effektivt för att hitta en bra firma. Bor du i Kävlinge och använder dig av en offertsida, kommer du sannolikt att även få offerter från de firmor som är baserade i Malmö. Det här måste givetvis inte vara ett tecken på att firman är bra – lite efterforskningar bör alltid göras – men vanligtvis ställer offertsidan vissa krav på firmorna för att de ska vara anslutna till deras tjänst.

Skriver du i din uppdragsbeskrivning att du behöver hjälp med hemstädning i Kävlinge bör du alltså få flera offerter från firmor i närheten. Som tidigare nämnt bör du ändå kolla upp firman innan du anlitar den.

Kolla upp företaget

Som tidigare nämnt bör man alltid kolla upp firman innan man anlitar den, åtminstone om man inte känner till den sen tidigare. Ett vanligt sätt, och som är enkelt, är att helt enkelt ringa upp firman och be om referenser från tidigare kunder. Om firman av någon anledning inte vill ge referenser, kan det vara en anledning att gå vidare i sökandet.

Andra sätt man kan kolla upp firmor på är helt enkelt att söka på nätet. Använd termer som ”Hemstädning Kävlinge” följt av firmans namn och ”recensioner”. På det här viset bör du få fram kundomdömen som kan ge en fingervisning om du bör anlita firman eller inte. Självklart kan det finnas en del brister med att göra detta. Är kundomdömena anonyma, eller från användare som inte är verifierade på något sätt, finns det inget som säger att det går att lita på dem. Samtidigt ger det såklart en stark fingervisning om en firma har hundratals goda betyg satta från kunder, även om de är anonyma.  

Fråga vänner

Att fråga runt bland dem man känner är ett effektivt sätt att hitta firmor i din närhet. Kanske har någon du känner i Kävlinge, kanske en granne, anlitat en firma för hemstädning som gjorde ett bra jobb. En sådan rekommendation, om den kommer från någon du litar på, väger naturligtvis tyngre än någon anonym recension på nätet.

 

Det finns ju dock fler än grannarna du kan fråga. Ett tips är att fråga dina bekanta på sociala medier. Frågar du alla dina följare eller vänner kommer du med stor sannolikhet få en hel del tips på bra firmor i Kävlinge som kan sköta din hemstädning. Kanske upptäcker du att du till och med har en bekant, eller en följare, som jobbar som städare/städerska i närområdet?

Så dammsuger du mattor på bästa sätt

25 nov 2016

Mattor. De är snygga och sköna att gå på – men de kan också vara jobbiga att få rena. Ofta brukar det gå att dammsuga mattan ganska snabbt, men om man inte har gjort det på ett tag kan det bli en liten utmaning. Det här gäller särskilt om mattan är gjord av ett lite mjukare material, där smutsen lätt kan fastna i tyget.

Gör det inte svårare än vad det behöver vara

Det första som man bör ha i åtanke om man vill ha rena mattor genom att dammsuga dem, är att förebygga förekomsten av smuts. Gå till exempel inte in med skorna till köket för att hämta något – även om det bara är en kort sträcka. Skor för med sig väldigt mycket smuts som sedan kommer att sätta sig i mattan.

Det mest effektiva sättet att hålla en ren matta på är givetvis att inte smutsa ner den från början. Det är såklart omöjligt att se till att den inte blir smutsig alls, men det går nästan alltid att förbättra. Be också gäster och andra i familjen att torka av skorna ordentligt på dörrmattan.

Anlita hjälp

Har man många stora mattor med mycket smuts i dem, kan det vara läge att anlita en firma. Dammsugning av mattor på egen hand är ett projekt som kan ta mycket tid och energi som man kan lägga på annat. Firman kommer in med proffsmaskiner, gör jobbet – sedan är det klart, utan du har behövt anstränga dig.

En dammsugning kanske inte räcker

För att verkligen dra upp smutsen och dammet i mattorna, kommer du nog att behöva köra dammsugaren över samma matta flera gånger. Utöver det, är det en bra idé att börja från olika vinklar och kanter. Har du husdjur som fäller hår på mattorna är det här extra viktigt. Att få bort hund- eller katthår från mattor, möbler och kläder kan ofta vara en utmaning som tar en del tid. Ibland kan du behöva dammsuga samma matta upp till 10 gånger för att verkligen få bort allting.

Det här är en bra idé, även om man inte har husdjur. Bearbeta hela mattan flera gånger, från olika håll, för att vara säker på att all smuts och damm dras upp.

Gör upp ett schema

Dammsugning är kanske inte alltid det roligaste att göra. Således kan det vara lite svårt att komma igång med det. Gör man ett schema kan det vara lättare att faktiskt hålla en god och regelbunden städning av mattorna. Hur ofta du behöver dammsuga mattorna beror lite på hur ditt hem ser ut. Har du husdjur? Barn som springer in med skor? Mattor nära ytterdörren? Försök komma ihåg hur ofta du har behövt dammsugit tidigare, och bestäm ett datum när du ska göra det.

 

Hitta bäst hemstädning i Täby

19 okt 2016

Är du jakt på efter en ny städfirma i Täby? Att ha hemstädning är något som många svenskar unnar sig idag. Med rut-avdraget kom en ökad efterfrågan, och med den ökade efterfrågan följer naturligtvis ett större utbud.

Med fler firmor att välja mellan kan det kännas svårt att hitta den som är bäst. Hur vet man egentligen vilken som är bäst? Förutom att fråga runt bland vänner och titta runt lite på nätet, finns det några andra tips boende i Täby kan använda sig av. Några tips är som följer:

Använd dig av offertsidor

Offertsidor har fullkomligen exploderat i popularitet den senaste tiden. Offertsidor låter dig skicka en förfrågan till flertalet firmor i din närhet, i det här fallet just i Täby. Har du inte använt en offertsida förut? Processen är mycket enkel och kan förklaras i några steg:

 1. Välj vad du vill ha hjälp med – ”Hemstädning”.
 2. Skriv att du vill ha hjälp med hemstädning i Täby.
 3. Fyll i detaljer om uppdraget, till exempel om hur många kvadratmeter som ska städas, vilken typ av bostad det gäller, om det finns husdjur eller inte i bostaden och med vilken frekvens hemstädningen ska göras. På de flesta offertsidor finns här redan färdiga formulär där du också kan välja vilka moment som ska ingå i din städning.
 4. Beskriv vad du behöver hjälp med. Tänk på att beskriva så detaljerat som möjligt, då det hjälper firmorna att komma med en så precis offert som möjligt, något som förmodligen gagnar dig som kund i slutändan.
 5. Fyll i kontaktuppgifter och skicka din förfrågan.

Din förfrågan skickas nu direkt till firmor i din närhet som är anslutna till den offertsida som du har valt att använda dig av.

Gå efter omdömen

Genom en sökning i stil med ”hemstädning i Täby omdömen” kan du effektivt få fram sidor där kunder har gett sitt utlåtande om firmorna i Täby. På så vid ser du vilka firmor du bör kontakta – och de som du bör undvika.

Man bör såklart alltid titta på dessa recensioner med ett kritiskt öga. Är det ett svagt underlag, det vill säga endast ett fåtal som har gett ett utlåtande om firman, kan det lika gärna vara ägaren som ligger bakom det. Ofta syns det också om utlåtandet är genuint eller om det ser konstlat ut – men det går naturligtvis inte alltid att se igenom.

Använd sociala medier

Har du ett Facebook- Instagram- och ett Google Pluskonto? I sådana fall har du troligtvis tillgång till ett mycket stort nätverk genom bara några klick på mobilen eller datorn. Vem vet, kanske en gammal bekant arbetar som städare/städerska eller kanske till och med startat upp en firma? Det stora antal människor som du kan nå via sociala medier bör såklart inte gå outnyttjat. Ett utlåtande från någon du känner väger givetvis också tyngre än en anonym kundrecension på en hemsida du aldrig besökt tidigare.

 

← Äldre inlägg