Dammsugning

Anlita hemstädning och få ut mer av fritiden

Hela intentionen med möjligheten att få dra av en tredjdel av arbetskostnaden i RUT-avdraget måste bedömas som ett lyckat avdrag. Meningen med avdragen var ju inte bara att få människor att anltia hemstädning, vilken var den största och mest framgångsrika tjänst inom RUT-avdragen under förra året. En annan avsikt med avdragen var att förmå städbranschen att bli en vit bransch, från att tidigare ha varit en svart bransch, i meningen att alltför många stäfirmor inte redovisade de verkliga inkomsterna man hade, och ibland tog de underbetalt, för att alls få några uppdrag. Allt detta gjorde att de som arbetade för dessa städfirmor oftast inte fick någon lön som de kunde leva på. Se som arbetade svart gick miste om pension, om sjukskrivningspengar och föräldraförsärkingar och andra sociala förmåner som följer med att deklarera sin inkomst och betala sina skatter.

En svart städbransch som blev vit

Med möjligheten att dra av en tredjdel av arbetskostnaderna, och som mest 25.000 kronor per år och per person om man är under 65 år. För dem som är över pensionsåldern gäller att man får dra av som mest 50.000 kronor har efterfrågan på hemstädningstjänster, storstädning, flyttstädning och snöskottning ökat. Det ska bli intressant att följa hur efterfrågan blir på fler tjänster som numera ingår i RUT-advragen, såsom reparationsarbeten på vitvaror datortjänster, barnvakt, trädgårdsskötsel, flyttjänster, och personlig hjälp och omsorg. De flesta städfirmor och andra företag som erbjuder RUT-tjänster drar av det på den faktura som kunderna får, och ser därför inte det verkliga priset. På så sätt anser många, inte att tjänsten blir så dyr, då staten går in och bidrar till tjänsterna.

Avdrag för 1 miljard bara under förra året 

Bara under förra året fick vi svenskar bidrag för över 1 miljard kronor. 

"Den starka tillväxten visar att det finns en fortsatt stor efterfrågan på tjänster i hemmet. Allt fler har ett behov av att ta hjälp hemma för att få vardagen att gå ihop", skrev Maria Andersson, på ett städbolag; Hemfrid, i ett pressmeddelande.

Kortfattat uttryckt har tjänster som inordnas under RUT-advraget varit en stor framgång. Så mågna som 40.000 nya heltidstjänster har tillkommit. Det är som om hela Härnösand gick från arbetslöshet till heltidsarbete.

Städfirmor som arbetar nära hemmet attraktiva

Eftersom det är arbetskostnaderna, inte resorna till och från städfirman som är avdragsgill, vill många att städbolagen är så nära bostäderna det bara går. Många vill anltia städbolag i förorterna till Stockholm, som Nacka till exempel, eller Lidingö, Bromma, eller till Askim, Örgryte, eller Mölndal i Göteborg. Är det så att du bor i Nacka och vill anlita hemstädning i Nacka, kan du fortsätta läsa här.

28 May 2018