Dammsugning

Behöver du stor eller liten städmaskin?

Att använda en städmaskin när en större golvyta ska rengöras är ett tidseffektivt sätt att göra rent. Ofta skapar dessa maskiner även betydligt renare ytor än om man rengjort helt manuellt. Det kan exempelvis vara effektivt vid kontorslandskap, korridorer på sjukhus, i gymnastiksalar och offentliga lokaler.

Det många ser framför sig när de tänker på en städmaskin är en stor maskindriven modell som man antingen går bakom eller sitter på och styr över den yta som ska sopas/skuras. De är även mycket effektiva på stora ytor – men kommer inte alls åt på de mindre ytorna. På ett större företag kan det alltså finnas en fördel att kombinera utbudet med både en liten och en större maskin. 

Är det långa korridorer utan något som står i vägen kan absolut de stora modellerna av städmaskiner användas. Detsamma gäller öppna ytor som just en gymnastikhall. När man däremot kommer till golvet i caféet, inne på kontoren eller ytor där det är möbler behöver mindre städmaskiner väljas. Beroende på behov och hur regelbundet städning behöver genomföras kan olika städmaskiner användas. Det finns exempelvis skur/polermaskin som inte förväntas användas varje dag. 

Vilken storlek passar?

Åkbara – Du sitter på städmaskinen och styr den via knappar/spakar. Går därmed att jämföra med en åkbar gräsklippare. Enkla att hantera, städar stora ytor mycket fort men är så stora och dyra att de behöver ett eget ”städgarage”. Vanligt förekommande på lagerlokaler. 

Gå bakom – Vanlig modell för att göra rent golvytor på sjukhus och idrottshallar. Dessa är ungefär 1,50 m höga och den som kör den går bakom dem och sköter navigeringen där. De kallas till och med för ”Gå bakom-maskiner”. Prismässigt är de betydligt billigare än de åkbara då motorkraften och storleken kan vara mycket mindre. Däremot räcker de gott och väl för ytor som tar mindre tid att städa. 

Handdrivna – I denna kategori hittas exempelvis mindre sopmaskiner och polermaskiner. Tack vare dess mindre storlek kan de användas på de flesta golvytor som kan dammsugas. De är därmed mer flexibla i sitt användningsområde men har nackdelen att de inte kan städa större ytor. Det kan till och med vara mer effektivt att sopa med en större sop på öppna ytor än att använda en mindre städmaskin. Dessa mindre modeller är snarare anpassade för att göra rent golv kring bord och stolar, i mindre passager eller på kontor. 

Finns större ytor är det oftast en ”Gå bakom”-modell som används för att rengöra dessa. Utöver det kan städutbudet breddas med en handdriven modell. Allt beroende på tillgänglighet och behov. 

25 Jun 2018