Dammsugning

En stamspolares vardag i Stockholm

Stamspolare är kanske inte ett det mest glamourösa yrket man kan tänka sig, men det är omväxlande arbete med mycket action och kontakt med andra människor. Och det är ett viktigt yrke, för i många fall är folk i akut behov av hjälp i sina hem. Det kan röra sig om stopp i kök eller badrum som skapar stora problem i vardagslivet för den som är drabbad. Då krävs att en erfaren yrkesman snabbt är på plats för att åtgärda problemet. Men det är inte bara de rena yrkeskunskaperna om stamspolning som behövs. Erfarenheten är även viktig för att kunna lugna ner personerna som bor i den aktuella bostaden. En översvämning kan vara en traumatiskt upplevelse med svåröverblickbara konsekvenser och det är inte ovanligt att människor drabbas av panik i dessa situationer.

Tidningen Arbetaren har pratat med Stefan som arbetar med stamspolning i Stockholm. Han känner väl igen sig i den situationen, och erkänner att det inte alltid är lätt att hantera. Han berättar om en kraftigt översvämmad lägenhet han nyligen ryckte ut till. Då eldar man ju upp sig och frågar sig: var ska jag börja någonstans, med stoppet, eller med att lugna ned hyresgästen? Då kommer adrenalinet, säger Martinsson.

Det är alltså ett stressigt yrke många gånger, men det är även mycket givande för stamspolarna som är ute på fältet och hjälper människor i krissituationer. Stefans kollega John berättar om sina känslor för yrket. Han poängterar vikten av att se ett klart och tydligt resultat av det man gör. Man får i princip omedelbart bekräftat att man gjort en konkret insats och löst ett obehagligt problem. Sådant är mycket värt i ett yrke som stundtals kan vara relativt slitsamt. Det är en tillfredställelse att lösa problem och det är ett yrke där resultatet är väldigt talande för sig: allt vatten är borta, det går att spola i badrummet och alla är glada, säger John.

Ett mer oväntad gjädjekälla kan faktiskt det som orsakat stoppet i rören vara. Det kan dyka upp lite vad som helst där även om saker som blöjor, bindor, pappershanddukar är det vanligaste. Men i extremfall kan det röra sig om jeans, leksaker eller i princip vad som helst. Även om det ibland kan vara pinsamt att konfronteras med orsaken till stoppet lockar det ofta till skratt.

Det är alltså ett mycket händelserikt yrke, men att jobba med stamspolning innebär förstås inte bara akuta utryckningar, det finns mycket rutiner i arbetet också. Alla fastigheter behöver stamspolas regelbundet i förebyggande syfte, just för att man ska undvika att akuta problem uppstår. Rekommendationen är att man får fastigheten underhållsstamspolad var 3-5 år. För att skapa så lite problem som möjligt för det boende i fastigheten görs de flesta inplanerade stamspolningar i möjligaste mån på förmiddagen.

Arbetet kan innebära ett störningsmoment i vardagslivet, men för det mesta sköts det mycket smidigt och professionellt. Och det är en investering som är väl värd att göra. För drabbas fastigheten av ett större akut problem blir det ofta väldigt dyrt att åtgärda och dessutom en ordentlig olägenhet för de boende. 

29 Dec 2022