Dammsugning

Frågor och svar om flyttstädning

Om man ser till att det börjar ske ett alltmer utbrett fusk kring ett viktigt moment – om inte det viktigaste – vid varje flytt i form av en flyttstädning så kan denna text vara på sin plats i ett rent upplysande syfte. Vi ska först klargöra att detta främst en stad och föga förvånande så är det Stockholm – den stad där flest flyttar sker och äger rum. Naturligt blir då att det kommer rapporter om att en flyttstädning uteblivit – men när fusket är så utbrett som nu så måste man, helt enkelt, stämma i bäcken lite. Vi tror nämligen att mycket som rör fusket kring en flyttstädning rör sig om okunskap och att det handlar lite om en generationsfråga också.

Kort sagt, yngre människor har inte fått samma skolning av städning i allmänhet och en flyttstädning i synnerhet; något som vi tror är den stora förklaringen. Av den anledningen tänkte vi reda ut lite kring vad som gäller och vad det innebär att genomföra en flyttstädning. Vi gör detta genom att ställa några frågor och där vi sedan svara på dessa och vi håller oss till Stockholm som stad – av de skäl vi nämnde ovan.

Varför ska jag genomföra en flyttstädning?

Av den anledningen att du visar respekt och att du underlättar för den som ska flytta in i din gamla  lägenhet i Stockholm. På samma sätt som du förväntar dig att en städning gjorts där du ska flytta så gör också andra det. Värt att tänka på.

Vad involveras i en flyttstädning i Stockholm?

Allt. En flyttstädning – det ska vi inte sticka under stolen med – väldigt jobbigt. Alla rum ska städas, alla ytor ska rengöras och fönstren ska putsas. Avlopp, golvbrunnar och handfat måste vara rengjorda. Spisen ska vara ordentligt rengjord och detta gäller även bakom. Kyl- och frys måste frostas ur och rengöras noggrant. Kort sagt; en flyttstädning är ett projekt som man måste avsätta mycket tid för.

Måste jag genomföra en flyttstädning på egen hand?

Nej, det går alldeles utmärkt att anlita professionell hjälp för sin flyttstädning – något som också rekommenderas. Idag kan du använda ditt rut-avdrag för detta och på så sätt kapa kostnaden väldigt mycket. Tipset här är att du är ute i god tid i Stockholm – en städfirma är billigare om man redan på ett tidigt stadium kontaktar dem. Gällande rut-avdraget så kollar du om du är berättigad att använda detta genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Vad händer om jag struntar i den?

Det primära som kan komma att ske är att de nya ägarna skickar dig en räkning – något de har rätt att göra – för en städfirma. En kostnad som kommer att bli betydligt högre än om du själv anlitat denna tidigare. En akututryckning kostar – naturligtvis – mer pengar och i slutändan är det du som får öppna plånboken. Pengar å sidan här dock; en flyttstädning handlar mer om respekt än om ekonomi. Se till att underlätta för andra och strunta inte i din flyttstädning.

26 Aug 2017