Dammsugning

Håll dina fönster rena för ett bättre intryck

Upplever du att din bostad känns trist och tråkig trots att du nyligen städat? Det kan finnas ett enkelt skäl till detta och där du missat att städa en avgörande detalj i form av dina fönster. Att putsa fönstren ger en bostad ett tydligt lyft och gör att den känns mer inbjudande, renare och mycket fräschare.

Många väljer att putsa och städa mellan sina fönster två gånger om året och gärna då i samband med vår- och höststädningen. Vi skulle säga att den tidsintervallen fungera i vissa fall, men där man i andra måste hålla en mer frekvent nivå. Det avgörande i detta är var i Sverige man bor och hur pass mycket avgaser som finns i luften.

Det är en tydligt skillnad mellan hur pass smutsiga dina fönster blir om du bor i en villa i Stockholm jämfört med en motsvarande bostad i Norrlands inland. Den senare kommer inte att behöva samma omsorg som den förra och där måste man, helt enkelt, tvätta och putsa sina fönster fler gånger varje år.

Man behöver inte göra detta på egen hand heller. Det finns idag en möjlighet att använda Rut-avdraget för en fönsterputs och därmed också kunna dra av 50% av den totala arbetskostnaden hos den firma man anlitar - detta med ett tak på 25.000 kronor/år och per person. Det behöver således inte bli så dyrt att ge bostaden den lyft som du vill ha och som ger dina gäster den där wow-känslan som du vill komma åt.

Är du i behov av nya fönster i Stockholm?

Vi kan dock inte bortse från följande: i vissa fall så spelar det ingen roll hur många gånger per år du putsar och tvättar av dina fönster - de ger fortfarande den där dystra, lugubra stämningen till din bostad. Fönster har ingen obegränsad livslängd och ibland så är det så att ett byte måste ske. Att byta fönster bär naturligtvis en kostnad - men det handlar även om en ren investering i många fall. Om du har gamla fönster på din villa i Stockholm så kan det vara mer än det rent estetiska som fallerar i och med dessa. Än värre är faktiskt det faktum att de gamla fönster som sitter på sin villa är energislukande.

Det kan vara så att du tvingas vrida upp alla element på max för att slippa frysa - men där du trots detta ändå känner att det är för kallt inomhus. Det i sin tur är en tydlig indikation på att det är dags att byta fönster. Konkret så åker den varma luften ut genom dina fönster och dessa ger även fri lejd för kall luft att komma in.

Ser man saken ur den synvinkeln så är det inte så konstigt att det är kallt inomhus, eller hur? Ser man det ur ett längre, mer ekonomisk perspektiv så kan man ställa sig frågan om hur mycket det kostar dig varje år och hur mycket du skulle kunna tjäna på att byta ut dina fönster mot nya? I många fall så handlar det om en rejäl investering som börjar löna sig redan från dag ett. Och; på köpet får du ett bättre inomhusklimat och ett finare hem med ett angenämare ljusinsläpp.

På samma sätt som du kan använda rut-avdraget för att tvätta dina fönster professionellt så kan du använda ditt Rot-avdrag för att byta dina gamla fönster mot nya. Där rä det årliga taket på 50.000 kronor och där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för det företag i Stockholm som du väljer att anlita.

Läs mer om olika typer av fönster på http://www.fönsterstockholm.net.

8 Jan 2019