Dammsugning

Här finns jobben som inte kräver någon utbildning

Efter 13 år i skolan så önskar många att inte studera en enda dag till. Man vill ut på arbetsmarknaden och tjäna pengar istället för att ännu en gång sätta sig i skolbänken. Men finns det några jobb för de som inte har någon högskoleutbildning? Absolut!

Hård konkurrens – men hög omsättning

När gratistidningen Metro Jobb (ges främst ut i Stockholm) för ett par år sedan intervjuade yrkesanalytiker kring arbetsmarknaden för personer utan jobb presenterades en bild där konkurrensen om jobben är hård – men att det samtidigt är hög omsättning. 

Så oavsett om du vill jobba med städhjälp, diska på restaurang eller vara vårdbiträde så gäller det att ligga på och söka jobben regelbundet. Även om företaget för tillfället inte behöver fler anställda så chansen stor att det öppnar sig nya möjligheter inom kort. Det är nämligen stor personalomsättning hos många av de företag där ingen utbildning behövs. Delvis beror detta just på att många tar de som första jobb efter gymnasiet varpå man efter några år bestämmer sig för att satsa på annan karriär eller just studera vidare. 

Städ, vård, lager och försäljning

Några av de branscher som överlag inte kräver utbildning är städhjälp, inom vårdyrken, lagerhållning eller försäljning. I artikeln av Metro Jobb nämndes även att behovet av väktare i Stockholm förväntades öka över tid. Väktare är däremot jobb som delvis behöver utbildning. De som gått rätt inriktning på gymnasiet är färdiga väktare efter denna utbildning men har man inte rätt gymnasieutbildning behövs en extern utbildning. 

Lätt att bli lurad

När konkurrensen är hård om jobben skapas även situationer då en del arbetsgivare passar på att lura eller utnyttja sina anställda. Unga personer, som inte har erfarenhet av arbetsmarknaden, vet sällan sina rättigheter och är i betydligt mindre utsträckning med i facket. En ombudsman från hotell- och restaurangfacket i Stockholm nämnde i artikeln att många unga inte ens vet att ett kontrakt alltid bör skrivas. 

Varje år ringer även unga till olika fackförbund och undrar om det är rätt att de ska behöva ”provjobba” gratis eller att övertid inte ska ge extra i lönekuvertet. Så länge som företaget är fackanslutet krävs det att de ska följa vissa regler vilket ökar säkerheten för de anställda. 

De flesta får jobb genom kontakter

Oavsett om du vill jobba med städhjälp hos en städfirma, stå i kassan på Coop eller sälja glass i en sommarkiosk så är vägen till jobbet allra oftast via vänner och bekanta. Arbetsförmedlingen sammanställer varje år vilka yrken som det är lättast att få jobb inom och det finns även listor på jobb där någon utbildning inte krävs. Att titta på dessa listor kan vara en väg att gå för att få tips om var man ska söka jobb. Men framförallt handlar det om att prata med vänner. 

Vill du jobba med städ så kolla om det finns något företag i din närhet som erbjuder städhjälp i olika former. Vill du jobba som telefonförsäljare så prata med vänner om vilka bolag som man bör jobba på – och vilka som ska undvikas. Vill du bli brevbärare är det första du bör fråga dig om du känner någon. Det finns jobb utan utbildning – de allra flesta tillsätts genom kontakter. 

13 Jul 2018