Dammsugning

Hemstädning med RUT-avdrag – för att du ska få råd att ta hjälp hemma

I och med att svenska staten har infört RUT-avdrag så har det blivit betydligt enklare för fler att få råd med att ta hjälp med städningen hemma. RUT betyder Rengöring, Underhåll och Tvätt och är innebär att staten subventionerar hushållsnära arbeten i din bostad. Förutom städning och tvätt av kläder, gardiner med mera så räknas även vissa former av underhåll, såsom trädgårdsarbete och gräsklippning. För att få exakt information om vad du får dra av kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Det är många som uppskattar att det har blivit billigare att ta hjälp med städning och framför allt att det nu har blivit mer legitimt. Tidigare har det varit mycket svartarbete inom den branschen, men det har nu förändrats. Det finns ju ingen anledning att ta hjälp av någon för nästan samma pengar som inte har vare sig kontrakt eller försäkring. Klart bättre är det ju att anlita någon som har vettiga villkor och som gillar sitt jobb.

En person som är proffs på städning gör också ett mycket mer effektivt arbete än du själv troligtvis gör. Med väl inarbetade rutiner och god teknik går det på ett huj att städa en bostad och detaljer som de flesta missar tas med. Så får du tid till annat, en avlastning i vardagen och hjälper till att skapa nya arbetstillfällen.

Hemstädning vanligast i Stockholm

Man kan förstås fråga sig varför det enligt statistiken är vanligast med hemstädning just i Stockholm. Beror det på att folk överlag har bättre inkomster här, eller har det blivit mer socialt accepterat? Många som har ett väldigt stressigt schema bor i vilket fall som helst just i den regionen. Det ställs höga krav på att göra karriär i storstaden. Oavsett så måste man säga att de som utnyttjar chansen är smarta då de slipper ett moment som ofta tar en stor del av fritiden. De hjälper också till att skapa nya jobb.

Kritik mot ”pigtjänster”

Vissa tycker att hjälp med hemstädning är en lyxvara och att många som är anställda på städföretag utnyttjas och jobbar för slavlön. Så ska det självklart inte vara! Se till att du använder dig av ett företag som både har F-skattesedel så att du kan utnyttja RUT-avdraget och dessutom att de har kollektivavtal och att de kan uppge för dig hur de vidareutbildar sin personal. Det finns ingen anledning att se ner på den som har städning som sitt yrke. Snarare så är det ett jobb som kräver god arbetsteknik och känsla för detaljer för att man ska få ett bra resultat – och det vill ju självklart du som anlitar någon för att städa hemma hos dig.

Regelbunden hemstädning eller tillfällig städhjälp?

Även om du inte tycker att du har råd att ta hjälp med hemstädningen regelbundet så kan du kanske fundera på om du skulle ha nytta av att få hjälp med exempelvis fönsterputsning någon gång om året, krattning av löv på hösten eller storstädning på våren. Allt det hör till de tjänster som du kan räkna med i RUT-avdraget. Ta hjälp av ett städproffs nån gång då och då och upplev skillnaden!

15 Aug 2017