Dammsugning

Rut-avdraget används för ett städföretag

Fler och fler familjer i Stockholm har börjat intressera sig för Rut-avdraget och genom detta också kunna anlita städhjälp i Stockholm till ett rabatterat pris. Rabatten i fråga ges av staten och innebär konkret att man kan anlita en städfirma och dra av halva kostnaden för arbetet på sin deklaration. Rut-avdraget har emellertid ett tak som man måste förhålla sig till; det ligger på 25.000 kronor/ år och per person - har man två stycken vuxna i en familj så innebär det att båda kan använda sitt avdrag och att man - indirekt - alltså har 50.000 kronor som tak.

Allt detta sköts av det städföretag man anlitar och som kund så slipper man således hålla på med en massa pappersarbete. Det enda som krävs är att man själv är berättigad att använda Rut-avdraget och att det städföretag man anlitar är registrerat för F-skatt. Båda dessa detaljer kan kollas upp hos Skatteverket.

Vad kan du förvänta dig av ett städföretag i Stockholm?

Rut-avdraget gäller hushållsnära tjänster och det sträcker sig från allt från hemstädning, tvättning och vidare till exempelvis snöskottning, olika it-tjänster, barnpassning och flyttjänster. Det är således en rabatt som sträcker sig över ett väldigt stort spektra. Det vanligaste är att man tar hjälp med hemstädning och det är också något som fler och fler väljer.

Genom professionell hemstädning så köper man sig mer tid till annat - något som uppskattas av familjer som, av hävd, har svårt att få livspusslet att gå ihop. Man tecknar ofta ett abonnemang som innebär att man - på givna dagar och under givna tidpunkter - får hemmet städat. Här kan man välja i vilken omfattning och om något rum exempelvis behöver lite mer omsorg så kan man välja det som tillval.

En viktig sak är att man får en provstädning utförd innan man skriver avtalet. Vid denna provstädning så kan du som kund informera om ditt hem och visa vad som är viktigt att städa - och eventuellt låta bli. Det städföretag som utför provstädningen kan å sin sida räkna på antal timmar och genom detta se till att personal finns. Gällande personal finns det en viktig fråga: samma städare är att föredra.

Välj ett städföretag som erbjuder samma städare

Det stora bekymret med hemstädning och det stora skälet till varför många tvekar kring att anlita ett städföretag i Stockholm ligger lite i sakens natur: man vill inte öppna sitt hem för en okänd person och låta denna gå omkring bland alla sina personliga saker. Det kan man också förstå. Men, en sak som underlättar detta är att man lär känna den som städar och att man vet att det handlar om samma person varje gång. Det skapar en trygghet och det ger dessutom effektivare jobb (städaren vet hur ni bor och vad ni förväntar er).

Att samma städare kommer är något som man ska trycka på. Dels av säkerhetsskäl och dels för att jobbet, helt enkelt, blir bättre utfört då. Om städaren skulle bli sjuk så ska ni som familj informeras och kunna ta det vidare därifrån - vill ni betala för en ny städare eller ska städningen av ert hem utgå den veckan? Således så är det även viktigt att ha öppen och god kommunikation med det städföretag man anlitar. Väljer man rätt städföretag så har man extremt mycket att vinna på hemstädning - både ekonomisk och sett till livskvalitet. Städning tar alltid tid från någonting annat och tid är en bristvara i många familjer.

4 Dec 2018