Dammsugning

Så är det att arbeta med städning

Funderar du på att arbeta med städning? Har man tröttnat på skolan är det ingen dum idé att arbeta med städning, som inte kräver någon utbildning, och att man ska sätta sig vid skolbänken på nytt. Det finns många fördelar med att göra något helt annat som det är så att man är skoltrött – och heller inte vet vad man vill "göra när man är stor". Att arbeta är ett viktigt steg in i vuxenvärlden. På många sätt. Här går vi igenom vilka fördelarna är.

1. Man blir berättigad till sjukpenning

En av de viktigaste sakerna som händer när man börjar jobba, är att man blir berättigad till sjukpenning när man får en regelbunden inkomst. Skulle man bli sjuk, har man först två karensdagar, vilket innebär att två dagar kan man vara hemma, utan läkarintyg och man får heller ingen ersättning. Så har alla det. Skulle man fortsätta vara sjuk, får man 80 procent av lönen och då vill oftast arbetsgivaren ha läkarintyg på varför man är sjuk. Säg att du skulle börja plugga efter ett tag, kan du alltså sjukskriva dig ifall du skulle bli sjuk och kan då få en sjukpenning enligt fditt SGI; sjukpenning grundande inkomst.

2. Man blir berättigad till arbetslöshetskassan

En annan viktig sak när du börjar jobba är att efter ett år, är du berättigad att få a-kassa om du skulle bli arbetslös. Skulle du börja studera efter att ha jobbat ett helt år, kan du få a-kassa under semestern från studierna på sommaren. De som brukar krävas av den som får a-kassa under semestern är att man måste aktivt söka jobb. För många är det svårt att endast få en månads, eller två månaders anställning just under sommaren, vilket brukar leda till att du inte får något jobb jsut då. Däremot får du ersättning i enlighet med a-kassans regler. Så bland det aboslut viktigaste du gör, den dagen du börjar jobba är att ansluta sig till en a-kassa.

3. Man kan gå med i facket

Du bör gå med i facket samma dag som du börjar arbetet. Går du med i facket, betalar du en fack-avgift, som till en del är avdragsgill på skatten som du betalar, för det mesta kring 30 procent. Är du med i facket, ahr du alltid någon som backar dig den dagen som du arbetar på en arbetsplats. SÅ gå med i facket, då har du en hel organisation som backar dig ifall du skulle jobba med konstiga arbetsvillkor.

4. Man blir berättigad till föräldraförsäkringen

Om du skulle få barn, och har arbetat ett helt år, blir du berättigad till föräldraförsäkring, även om det skulle vara så att du har studerat sedan du jobbade, får du behålla nivån på föräldraförsäkringen, om du skulle få barn. Då är föräldraförsärkingen på samma nivå som ditt SGI. Det händer en del studenter, att de plötsligt blir föräldrar mitt under studierna, men har du då jobbat innan studierna så vet du att du får ersättning för att stanna hemma med ditt barn. Läs mer om hur ett företag arbetar som erbjuder flyttstädning i Örebro på: http://www.flyttstädningorebro.se.

31 Aug 2018