Dammsugning

Så dammsuger du mattor på bästa sätt

Mattor. De är snygga och sköna att gå på – men de kan också vara jobbiga att få rena. Ofta brukar det gå att dammsuga mattan ganska snabbt, men om man inte har gjort det på ett tag kan det bli en liten utmaning. Det här gäller särskilt om mattan är gjord av ett lite mjukare material, där smutsen lätt kan fastna i tyget.

Gör det inte svårare än vad det behöver vara

Det första som man bör ha i åtanke om man vill ha rena mattor genom att dammsuga dem, är att förebygga förekomsten av smuts. Gå till exempel inte in med skorna till köket för att hämta något – även om det bara är en kort sträcka. Skor för med sig väldigt mycket smuts som sedan kommer att sätta sig i mattan.

Det mest effektiva sättet att hålla en ren matta på är givetvis att inte smutsa ner den från början. Det är såklart omöjligt att se till att den inte blir smutsig alls, men det går nästan alltid att förbättra. Be också gäster och andra i familjen att torka av skorna ordentligt på dörrmattan.

Anlita hjälp

Har man många stora mattor med mycket smuts i dem, kan det vara läge att anlita en firma. Dammsugning av mattor på egen hand är ett projekt som kan ta mycket tid och energi som man kan lägga på annat. Firman kommer in med proffsmaskiner, gör jobbet – sedan är det klart, utan du har behövt anstränga dig.

dammsuga matta

En dammsugning kanske inte räcker

För att verkligen dra upp smutsen och dammet i mattorna, kommer du nog att behöva köra dammsugaren över samma matta flera gånger. Utöver det, är det en bra idé att börja från olika vinklar och kanter. Har du husdjur som fäller hår på mattorna är det här extra viktigt. Att få bort hund- eller katthår från mattor, möbler och kläder kan ofta vara en utmaning som tar en del tid. Ibland kan du behöva dammsuga samma matta upp till 10 gånger för att verkligen få bort allting.

Det här är en bra idé, även om man inte har husdjur. Bearbeta hela mattan flera gånger, från olika håll, för att vara säker på att all smuts och damm dras upp.

Gör upp ett schema

Dammsugning är kanske inte alltid det roligaste att göra. Således kan det vara lite svårt att komma igång med det. Gör man ett schema kan det vara lättare att faktiskt hålla en god och regelbunden städning av mattorna. Hur ofta du behöver dammsuga mattorna beror lite på hur ditt hem ser ut. Har du husdjur? Barn som springer in med skor? Mattor nära ytterdörren? Försök komma ihåg hur ofta du har behövt dammsugit tidigare, och bestäm ett datum när du ska göra det.

 

25 Nov 2016