Dammsugning

Så här gör du för att städa bort fågelbajs

Så här gör du för att städa bort fågelbajs. Det kan hamna lite varstans. På bilrutan, på ett fönster, på fönsterblecket, på fasaden, på uteplatsen, på bordet på balkongen och så vidare. För en fågel är hela världen en toalett och där har nöden verkligen ingen lag. Något som skapar irritation hos oss människor som tvingas tvätta bort spillningen i fråga och som hela tiden tvingas se våra föremål och våra saker bli nedskitade - bokstavligt talat - av fågelbajs.

Det kan vara svårt att städa bort fågelbajs också. Det kan antingen vara färskt och därmed svårt att nudda utan att det kletar ut sig över ett större område. Likväl så kan det vara ingrott och sitta som berget.

Till detta så ska man även nämna att fågelbajs är allt annat än hygieniskt att ta i. Det kan innehålla salmonella, det kan innehålla cambylobacter och det kan i övrigt innehålla en massa olika bakterier som gör oss sjuka. Handskar på alltså - det är det första rådet och dessa får mer än gärna kompletteras med ett munskydd för ytterligare säkerhet.

Så kan du förebygga och slippa fågelbajs

Fåglar har rätt att vistas i din trädgård och de har rätt att använda den som toalett. Så enkelt är det. För en fågel så gäller - givetvis - inga tomtgränser och det enda du kan göra är att försöka få fågeln i fråga att, så att säga, välja grannens tomt och trädgård istället. Det du kan göra i ett rent preventivt syfte är att plocka bort det som är lockande för en fågel.

Det handlar då om att rensa bort pinnar och grenar från exempelvis stuprören och att få bort allt sådant från taket och från trädgården i övrigt. Dessa är intressanta för fåglar då de används för att bygga bo med och stryper du den tillgången så blir din trädgård mindre intressant. Se till att göra en rensning under våren - inför sommaren - då Sverige är ett intressant resmål för alla typer av fåglar.

Du kan även med fördel rensa upp och hålla rent vid din kompost och vid dina soptunnor. Detsamma gäller frukt. Har du exempelvis äppelträd så se till att plocka upp fallfrukten. Fåglar hittar mat där och mat leder i sin tur till… Du fattar.

Så här städar du bort fågelbajset

Vi kan ge två tänkbara scenarion vad gäller fågelbajs och därefter ge två olika metoder för städning. Den första handlar om att en fågel bajsar rakt på exempelvis ditt trädäck eller över bordet på din uteplats. Så här tar du bort det:

  1. Börja med att ta på handskarna. Sätt sedan till att fylla en hink med varmt vatten och lite såpa. Du ska inte börja gnugga på en torr fågelbajs, detta kan få bakterierna att spridas. Se till att hålla dina barn på avstånd också.
  2. Gnugga bort med en trasa eller en svamp. Då fläcken är blötlagd så är det bara att sätta igång med att gnugga bort den med hjälp av en trasa eller en svamp. Släng dessa efteråt.

Scenario nummer två är ofta än mer irriterande. Detta då fågelbajsen i fråga hamnar på en textilier och landar på den dyna du har på utemöbeln. Denna typ av fläck är svårare att bli av med, men det går att göra så. Detta genom följande steg:

  1. Skrapa bort. Låt skiten torka lite först så blir den lättare att skrapa bort. Använd en liten kniv för detta, men var försiktig så att du inte skadar tyget.
  2. Använd ättika. Dutta på lite ättika på fläcken. Har du ammoniak hemma så fungerar även det - men på med munskydd och handskar i så fall. Var noga med att inte gnugga. Det kommer att leda till en större fläck där fukten kommer att sätta sig. Var även medveten om att ättika kan ha en blekande effekt. Har du ett mörkare tyg så prova först med lite, lite diskmedel och en fuktig trasa.
  3. Tvätta rent och torka. Ta bort tyget och tvätta det enligt anvisningarna.
25 May 2020