Dammsugning

Så rengör du ditt linoleumgolv i köket

Så rengör du ditt linoleumgolv i köket. Olika golv har olika förutsättningar. Detta både sett till hårdhet, utseende, möjlighet till förändring och vad gäller städning och rengöring. Det bör man vara medveten om innan man väljer golv och rådet är att man alltid utgår från var köket ska ligga och ser till eventuellt slitage där. Det är skillnad på hur ett slitage ser ut i vardagsrummet och i hallen, eller hur?

Köket är en plats där man idag vistas på ett tydligare sätt. Förr var det lite av en enmansshow där mamman spenderade tid i syfte att laga mat till resten av familjen. Idag är det en plats för alla och det är också något som ställer högre krav på golvet. Dels så slits det fortare, dels så innebär detta mer spill och tappade föremål och dels så innebär matlagningen i sig också att fler saker hamnar på golvet och att man, helt enkelt, sölar mer. Ju fler kockar och så vidare.

Har du ett linoleumgolv i köket så har du också valt ett väldigt bra golv. Det är miljövänligt, det är hållbart, det är snyggt och det är dessutom väldigt enkelt att sköta om. Men, det kommer att bli fläckigt och det kan - speciellt i köket - bli tal om ganska tuffa fläckar som kan verka omöjliga att bli av med. Vi tänkte visa hur du ska göra.

Så här får du bort fläckar från ett linoleumgolv

Många - de flesta - linoleumgolv är idag ytbehandlade och det är positivt sett till att detta underlättar underhåll, städning och rengöring. Ett tips är alltså att om du funderar på att lägga ett linoleumgolv i ditt hem så ska du också välja ett ytbehandlat sådant - det kommer att göra ditt liv lite lättare.

Vi ska även säga att skillnaden mellan ett linoleumgolv och en plastmatta är att den förra är tillverkad helt av naturliga material - kork, juteväv och linolja. Det gör att golvet är miljövänligt och att det samtidigt - till skillnad mot just en plastmatta - också går utmärkt att slipa; något som ökar livslängden markant.

Hur ska man då rengöra ett linoleumgolv i köket? Enligt följande för vanlig vardagsrengöring samt en sista punkt för tuffare fläckar.

  • Dammsug: Börja med att dammsuga golvet. Se till att koppla bort munstycket vid hörnen och längs med listerna - det är dit damm och smuts letar sig.
  • Torka golven. Fyll en hink md ljummet vatten och fyll på med lite rengöringsmedel alternativt såpa. Använd sedan en golvmopp och moppa golvet. Upprepa om det finns behov.
  • Rent vatten. hemligheten bakom ett skinande rent golv och ett golv som bara ser rent ut är att man ska avsluta med att torka av golvet ännu en gång - denna gång med rent vatten. Detta tar nämligen bort alla rester från rengöringsmedel som annars - fläckvis - kan lägga sig som en hinna på vissa ställen.
  • Om du har tuffare fläckar: Här är stålull - Svinto - den absolut bästa lösningen. Blöt i ljummet vatten och gnugga försiktigt på dte ställe där fläcken finns. Gnugga utifrån och in så att den inte sprider sig. Om så krävs så kan du klicka på lite rengöringsmedel också. Lycka till!
14 Sep 2020