Dammsugning

Så städar du ditt kök på bästa sätt

Köket är rummet där det är allra viktigast att ha det rent och hygieniskt. Där lagar du din mat, och i många fall äter man också just i köket, hemmets bultande hjärta. Matlagning kräver att det är rent och fräscht, därför bör man aldrig slarva med städningen

Det är väldigt lätt att det blir smutsigt i köket. Stänk från stekpannor och kastruller, mat som faller ned på golvet och spill som sker exempelvis i samband med sopsortering.

Grundläggande tips om köksstädning

För att det ska vara riktigt rent och fräscht i köket så kan det vara en bra idé att då och ta tag i saken rejält och genomföra en riktig storstädning. Här bjuder vi på några tips om hur man får det riktigt rent och fräscht i köket:

  • Inled med att kasta bort den gamla disktrasan. Skaffa en ny. I disktrasan samlas mängder av bakterier, så de bör man byta minst en gång i veckan.
  • Spraya din ugn med ugnsrengöring. Slå på värmen och torka därefter ut enligt instruktionerna som medföljer rengöringsmedlet. När ugnen har svalnat så är det bara att torka av den med en trasa
  • Spisen rengör man på olika sätt beroende på modell. Till induktionshällar och spishällar så finns speciella medel och skrapor som används. På en äldre spis blir det ofta lite mer jobb, men med svinto, rengöringssprej och en tandborste kommer man långt. Börja med blöt svinto och följ upp med tandborsten! Om du torkar av med en trasa efteråt så ser du verkligen en stor skillnad.

Städa kylskåpet noga

  • Dags att städa ut kylskåpet. Plocka ut, släng gammal mat och sånt du inte behöver. Ta ut skivorna och blöt upp dem i ljummet vatten. Torka av med en handduk innan du placerar in dem igen. Gör samma torkning av hyllorna, där det ofta fastnar kladd från såsflaskor och annat gott.
  • Dags att rengöra bänkar och andra ytor. Plocka bort allt som står på ytorna först, annars blir det svårt. Glöm inte att kontrollera att du har rätt sorts rengöringsspray för materialets ytor. På trä fungerar såpa och vatten utmärkt.
  • Diskbänkens tur. Klassisk svinto fungerar bra även här. Gnugga ordentligt och ge inte upp förrän det glänser. Då vet du att arbetet är slutfört.
  • Rensa ut skafferiet ordentligt och torka av ytorna innan du placering tillbaka de matvaror du vill ha kvar. Passa på att sortera och organisera ordentligt.
  • När du städar golvet är det inga konstigheter. Dammsug och torka av. Var lite extra noggrann runt spisen!
  • Ta ut soporna och rengör skåpet. Här kan det bli lite snuskigt, så se till att städa upp här lite oftare. Sprej, trasa och tålamod är det som gäller.

Gör du alla dessa saker noggrant några gånger om året så har du ett garanterat fräsch kök att trivas i.

Letar du efter ett företag som erbjuder en kompetent hemstädning? Läs mer här.

24 Aug 2017