Dammsugning

Välj ett byggföretag som inte slarvar med byggstädningen

När du ska anlita ett byggföretag i Stockholm för exempelvis en renovering i bostaden, är det viktigt att du väljer en firma som vet hur man fullföljer sitt uppdrag. Ett bra byggföretag är med hela vägen, från planeringsstadiet till den sista skruven dragits åt, men även längre än så.

Tyvärr finns det en del byggfirmor i Stockholm som slarvar med det avslutande arbetet – byggstädningen. En renovering i en bostad genererar enormt mycket damm och skräp. Det är byggföretagets ansvar att se till att din bostad återställs i beboeligt skick efter en renovering, ändå är det tyvärr inte ovanligt att vissa byggföretag slarvar.

Avlägsna skräp och överblivet material

För det första måste alla byggsopor bort. Dessa kan så klart inte kastas bland vanliga hushållssopor och är oftast för skrymmande och ohälsosamma för att läggas i ett grovsoprum. De måste fraktas till en återvinningscentral. Det är så klart ett stort jobb att få bort allt skräp och överblivet material, men det är ett jobb som ingår i en renovering och den ska vara inräknad både i offerten och på slutfakturan. Byggfirman ansvarar för att skräpet sorteras på rätt sätt och inte dumpas vart som helst.

Dammsugning och våttorkning

Bostaden måste sedan dammsugas grundligt, så att allt byggdamm och småpartiklar avlägsnas och inte virvlar runt i bostaden när ni flyttar tillbaka. Det är ett jobb som kan behöva utföras i ett par omgångar. Det bästa är så klart att dammsuga dagligen, på så sätt hindra man att damm hinner lägga sig till rätta där det blir svårt att komma åt. Golven ska även våttorkas och eventuella skador som uppkommit ska åtgärdas. Bostaden ska vara i helt beboeligt skick när innehavarna kommer tillbaka efter en renovering.

Hitta en firma som tar ansvar

Hur vet man då att den byggfirma man väljer tar sitt ansvar för byggstädningen? Ett bra sätt kan vara att läsa omdömen från tidigare kunder. Då brukar det framgå rätt tydligt vilka företag som tar sitt ansvar och gör ett bra jobb hela vägen in i mål, och vilka som slarvar. Naturligtvis har folk olika krav på vad som kan förväntas men om ett byggföretag har många negativa omdömen från olika kunder är det ett bra riktmärke. Här finns en seriös firma som vi kan tipsa om.

Skriv ett tydligt avtal kring vad som gäller

Sedan ska man så klart höra sig för om precis vad som ingår i renoveringen. Ett företag som inte vill ta ansvar för städningen måste inte göra det, men då ska de vara billigare än konkurrenterna. Om du själv känner att du kan utföra städningen kan du också använda det som ett argument till att få ner priset. Lite förhandling skadar inte.

Vad ni än bestämmer, se till att det står tydligt och klart i avtalet, inte bara vad som ingår i renoveringen utan också vad som gäller kring byggstädningen. På så sätt undviks missförstånd och hela processen blir roligare och smidigare.

13 Jun 2018