Dammsugning

Vilken städfirma ska man anlita?

De nya dammsugarna är självgående. Det kanske du har sett? Du kan ha den hemma och du kan programmera den att gå de klockslag som du önskar – kanske på morgonen när du har gått till jobbet? Då märker du minst av den. Det viktiga är bara då att allt är undanplockat från golvet.

En automatisk dammsugare kan inte avgöra vad som ska dammsugas upp och vad den bör lämna kvar på golvet. Alla legobitar bör då vara upplockade i sin låda, och alla andra småpryttlar ska bort från golvet för att inte försvinna. Att ha en automatisk dammsuga är väl så långt vi har kommit till att få ett städat hem utan att göra det själv – eller anlita en städfirma som kommer hem till en och städar.

Ännu inga datorer som kan tvätta fönster

Vi har ju ännu inte fått någon robot som kan tvätta våra fönster – dessvärre. Alla som är hjärtans trötta på att tvätta fönster väntar otåligt på när marknaden tar fram fönstertvättande robotar. Till dess får vi så lov att anlita företag som tar på sig jobbet att tvätta dem åt oss.

En sådan städfirma ska man anlita

Vem ska man då anlita? Hur ska man tänka när man väljer städfirma? Det viktigaste är kanske att välja någon som man kan lita på. De ska ju komma hem till oss och städa bland våra personliga saker. Dessutom kan de tvätta ens smutstvätt, och det kan kännas konstigt att tänka att någon annan ska rota bland sin smutstvätt.

Därför är det viktigt med ett företag som man känner tillit till. Det är olika hur man får kemin att stämma mellan oss, människor. Då kan det vara en god idé att bjuda hem dem först, och till och med få en provstädning, innan man beslutar sig. Sedan kan man som kund, be att få samma person som kommer alla gångerna. Endast om den personen råkar vara sjuk, kanske man kan tänka sig någon som hoppar in i stället, eller så ber man om att få hoppa över den gången.

Detta bör ingå i en hemstädning

Dammsug av mattor, golv och möbler. Fläckborttagning av dörrar, golvlister och golv, och alla speglar. Tömning av papperskorgar och sopbehållare. Dammtorkning av tavlor och fönsterbrädor. Rengöring av diskbänk, arbetsbänkar och spis. Torkning av köksskåp, köksfläkt och kyl och frys.

Detta bör du få i en storstädning

Fönsterputs och torkning av fönsterkarmar. Rengöring av golvbrunnar, torkning av element och rör. Rengöring inuti garderober, kökslådor, kyl och frys. Rengöring av kakel, torkning av lampor, rengöring av ugn, plåtar och galler. Rengöring av diskmaskin.

Äldre får dra av mer än yngre

Kom ihåg att är du under 65 år, får du dra av RUT-avdrag på din inkomst, och upp till 25.000 kronor per år och per person. Är du över 65 får du göra RUT-avdrag upp till 50.000 kronor per person och år. Är ni flera som äger bostaden, får samtliga dra av på sin inkomst.

22 Feb 2018